Водомерът е измервателен уред, който задължително се поставя на входа на водопроводната система на всяко домакинство или индустриално предприятие. Разходването на водата се отчита именно с водомерите и тяхното инсталиране, монтаж и узаконяване се извършва съобразно правилата, установени от ВиК дружествата по населените места. Тъй като новите технологии създават изключително удобство не само за доставчика, но и за потребителя при подмяната на старите водомери с нови има изисквания към гражданите да поставят такива, чието отчитане става от дистанция. Всички получени данни се качват на страницата на дружеството и по този начин ползвателите – платци могат да видят какво е месечното им потребление.

Предимства на водомерите с дистанционно отчитане

С покупката на такива водомери с дистанционно отчитане се извършва с безупречна точност, което на практика не ощетява клиентите на ВиК дружествата, а напротив. Тъй като не всички домакинства имат финансовата възможност да заделят средства за нови водомери от фирмите доставчици дават гратисен период от една година, в които гражданите имат възможност да направят това. Независимо от това, че с водомерите за дистанционно отчитане информацията по електронен път се доставя до отчитащите уреди има и изискване да се прави физическа проверка през период от 12 месеца. Това е превенция срещу нередовните платци и онези, които се опитват да извършват някакви манипулативни действия върху водомерите, които отчитат разходваното количество вода. От дружествата алармират, че загубите, които търпят са изключително много и на практика наистина имат нужда от това внедрят иновативни практики,  с които да стимулират редовните си платци и да осъществят контрол срещу нередовните.

С водомерите с дистанционно отчитане със сигурност се очаква нещата да се променят в положителна посока. А предимствата от монтирането на такъв водомер никак не са малко. На практика няма да имате ангажимент да стоите у дома си в определената за отчитане дата, тъй като инкасаторите събират информацията за употребеното количество вода по дистанционен път. Измервателните уреди с дистанционно отчитане са изключително прецизни и отчитат реалното разходвано количество вода, а не приблизително.

Освен като такива с дистанционно отчитане съвременните водомери са известни още и като електронни. Всъщност става дума за един и същ продукт, който е електронен и подава данните от разходваната питейна вода чрез дистанционно отчитане.

Старите водомери, които се използваха преди години се окозва, че дават много дефекти. Един от тях обаче е неточното измерване на количеството вода ,което преминава през него. По този начин клиентите на ВиК дружествата плащат доста повече от реалния консумиран обем ,което на практика ги ощетява финансово. Затова с монтажа на електронни водомери се цели клиента да бъде удовлетворен не само от качеството на водата, която използва в ежедневието си, но също така и от цената, която плаща.

Пример е как двама възрастни не могат да изразходват 20 кубика вода месечно дори и ежедневно да си взимат душ и да използват пералня. Звучи наистина нереално и се оказва, че след смяната на обикновения им стар водомер с електронен то сметките им за вода са се понижили два пъти.

Вече много от дружествата в страната проведоха масивна кампания за да обяснят на своите клиенти какви са преимуществата на използването на електронни водомери с дистанционно отчитане. Не само това, че няма да се налага да пускате в дома си непознати, които да отчитат показанията на водомера ви, но също така ви отпада всякакъв ангажимент с неговите данни. Безспорно удобството да се отчита дистанционно не е само в това, тъй като на практика идеята е не просто да се отървете от един досаден ангажимент, а и да се отчита напълно прецизно и коректно водата, която сте изразходвали през месеца. А клиентите, които са инвестирали в такъв електронен водомер безспорно вече се наслаждават на коректно отчетените данни и намаляването на сметките им. Вече няма ориентировъчен показател, а конкретно разходвано количество вода, което е отразено в сметката Ви.

Новото поколение водомери – цифрови с дистанционно отчитане

Цифрови, електронни, с дистанционно отчитане – това са термините под които са известни най-новите модели водомери, които се предлагат на българския пазар. Тяхната основна роля е да направят отчитането лесно, без да се обезпокояват клиентите и освен това да се заложи на коректно и правилно фактуриране на разходваната вода. На пазара у нас се предлагат цифрови водомери от различни производители. Цените им са почти идентични и независимо от това на кои варианти ще заложите то определено няма да сгрешите. Най-важно е фирмата производител да притежава нужния лиценз за предлагане на измервателни уреди у нас и водомерите да бъдат инсталирани, узаконени и пломбирани от лицензиран водопроводчик София. Можете да се доверите на нашите професионали ВиК услуги в София.

А срока на експлоатация на един водомер е десет години, което означава, че след изтичането на този период се препоръчва да се монтират нови, такива които са съобразени с предписанията на ВиК дружеството. Всяка следваща подмяна на водомера се извършва с такъв, който е много по-усъвършенстван, подобрен и предлагащ максимално удобство не само за потребителя, но също така и за инкасаторите. Минимализиране на разходите, които дружеството прави за отчитане на разходваната питейна вода, както и коректно и точно измерване, което от своя страна е определящо за клиентите, които плащат за тази услуга. Водомерите са с цифров брояч, който подава коректна информация до контролния сървър и по този начин се осъществя дистанционното отчитане на водата. А независимо от това, че стария ви водомер на пръв поглед е годен и би могъл да бъде използван още дълго то тенденцията за подмяна с цифрови не е единствено с оглед на това да се направи поредната безсмислена инвестиция, за която гражданите да платят. Де факто това е действие, от което сами ще установите преимуществата, които получавате и те са свързани с по-малко разходи, коректно и прецизно отчитане на водата и несъмнено удобство, при което няма да се налага да допускате инкасатори в дома си за да бъде отчетено показанието на водомера.

водомери

С избора на добър водомер правите първата крачка към намаляване на част от битовите си разходи. Но пък с избора на монтажна лицензирана фирма вече имате и гаранция за прецизната работа на измервателния уред. Преди да предприемете каквито и да било действия не пропускайте да се информирате за новостите в света на водомерите с дистанционно отчитане и техните предимства за бита Ви.

Благодарим ви за вниманието, очаквайте още такива полезни статии скоро!
Екип Хидро Старт!