Сигурно ви се е случвало след ремонт на водопровода водата, която тече от смесителите да е мътна и с видимо негодна за използване. Дори елементарни ежедневни занимания не биха могли да бъдат извършени поради риск от причиняване на вреди за здравето. Използването на филтри за вода би могло да окаже благоприятно въздействие върху това да се подобри качеството на животворната течност. В 21 век все по-често домакинства прибягват до използването на такива решения, които позволяват да бъдат подобрени качествата на водата така, че да е годна за използване в бита.

Задължителни или препоръчителни са филтрите?

Съобразно това какво е предназначението на филтрите се определя и техния задължителен или препоръчителен характер. Потенциала от възможности, от които можете да се възползвате се отнасят до варианти, които се класифицират на:

 • За бита;
 • Индустриални;
 • Преносими.

За да бъдат контролирани замърсителите е необходимо да се използват съответните видове филтри. Опции за бита се отнасят до компактни решения, които могат да бъдат оставени на входа на водопроводната система или като накрайник на смесителя. Вариантите индустриални са известни и като професионални и те са приложими като решения за пречистване на водата, която дружествата доставчици ни предоставят.

Съществуват и преносими филтри, които могат да се използват за пречистване на чешмяната, която сте сипали в специална филтрираща бутилка. Именно предвид това разнообразие, което се предлага на пазара е необходимо съобразно вашите нужди да изберете подходящия вариант. Най-продавани разбира се са продуктите, които са предназначени за ежедневно използване в бита.

Способността на някои филтриращи системи позволяват да се подобри значително качеството на водата, която се използва в ежедневието. Затова преди да се възползвате от такива продукти е добре да получите достатъчно информация относно тяхната ефективност.

Кога е препоръчително да се използват?

Със сигурност бихте имали основателни аргументи да потърсите филтриращи решения, когато става въпрос на перманентно лошо качество на водата, която тече от смесителите ви. А причините за това могат да бъдат различни – от големи ремонти на улицата, на която живеете до аварии, които са причинени от остарялостта на водопроводната ви систем.

Препоръчва си независимо от това в кой регион се намира имота и да помислите за използването на филтри. Те не само ще допринесат за елиминирането на замърсяването, но и качествата на течащата вода значително ще бъдат подобрени с оглед на това да бъде ресурса годен за безопасно използване. Така, че в заключение можем да споделим, че независимо от това дали обитавате нова сграда или наскоро е подменена ВиК инсталацията то не е за пренебрегване начина, по който ще се погрижите за чистотата на водата, когато ще използвате. С филтрите определено разполагате с:

 • Опция за подобряване функционирането на водопроводната система;
 • Намалявате риска от епидемии в следствие на некачествена вода;
 • Можете да използвате водата както за миене така и за пиене;
 • Чиста вода без токсини и замърсители.

Обикновено ВиК дружествата използват различни химични елементи за да намалят наличието на бактерии. А способността на домашните филтриращи системи е да повишат нивото на контрол и чистота на консумираната вода, тъй като успешно улавят тежки метали, живак, олово, хлор, пестициди и други.

Какъв филтър да изберете?

Съобразно това къде ще бъде инсталиран пречистващия компонент е необходимо да подчертаем, че се касае за Point of Entry (POE) или Point of Use (POU) варианти. Първите са изключително лесни за използване, тъй като са елементарни за монтаж. Те се поставят на смесители, душове, на хладилници или други източници, от които използвате течаща вода. Не само, че са супер удобни, но те са предпочитани и предвид ниската им цена. Гарантират ефективна филтрация и премахват успешно остатъци от хлор и други химични дезинфекциращи елементи.

POE системите се характеризират с това, че се поставят на входа на водопровода ви. на практика с един филтър осигурявате цялостно пречистване на водата в дома си. особеното при този тип аксесоари са:

 • Извършва се цялостна филтрация на ресурса, който се използва в дома ви;
 • Допринасят за по-доброто качество на водата;
 • Гарантира се много добра защита от различни видове замърсители;
 • Могат да се използват при обекти с различна натовареност.

Видовете системи за пречистване могат да бъдат:

 • С активен въглен. Имайте предвид, че за да работят ефективно е необходимо да бъдат често подменяни;
 • С UV филтър. Отстраняват бактерии и паразити успешно, но пък не са много ефективни при химични замърсявания;
 • Йонизатор. Допринасят за омекотяване и намаляват риска от образуване на котлен камък;
 • Система за обратна осмоза.

Според спецификацията на имота си можете да изберете такъв вариант на филтрация, който е оптимално ефективен и позволяващ да се подсигурят по-добри условия за използване на чист ресурс, който да е подходяща за миене, къпане, готвене и пиене. Ако се интересувате от разнообразието, което се предлага на пазара можете да посетите сайта на магазин Ташев Галвинг, в който ще откриете богат избор от консумативи, за водопровод и филтри за питейна вода.