Голям процент от софиянци си признават, че са най-скептични към ремонтите, които касаят щранговете на водопреносната система. причините за това са във факта, че не виждат тези основни детайли и едва, когато в общите части се появи по-сериозен теч започват да търсят евентуално решение. Не са обаче малко онези, за които отлагането е част от плана да не се занимават с излишни разходи и главоболия. Именно не търсенето на ефективност и разрешаване на възникналата ситуация може да се окаже сред сериозните конструктивни аварии в сградата, които да доведат се сериозни повреди и разрушения на носещи конструкции. Ето защо е важно дори при елементарен проблем да се обърнете към експерти за смяна на щрангове София.

Как да разберем дали имаме дефектирал щранг в жилищната сграда

Обикновено от подобни неволи не страдат жилищните сгради от така нареченото ново строителство. Но както знаете в столицата има доста панелни блокове и стари сгради, които са строени в средата на миналия век. Този дълъг период на обитаване е сред причините, които ни навеждат на мисълта, че амортизирането на ВиК инсталации е неизбежно. Именно затова е определящо след известен период от време да се прави ежегодна профилактика и анализ, които да установят общото състояние на щранговете и останалите важни компоненти от ВиК системата.

За да се установи, че има проблем с щранговете не е задължително да сте професионален водопроводчик, а да обърнете внимание на следните симптоми:

 • При влизане във входа на жилищната сграда се усеща високо ниво на влага и неприятна тежка миризма;
 • По стените и таваните има мухъл и плесен;
 • Възможни са дори кондензиращи капчици вода, които се появяват там където преминават вертикалните щрангове;
 • Водата, която тече от крановете е мътна, с нетипичен вкус и утайки.

Всеки един от тези проблеми дава ясна заявка, че има нещо нередно и задължително следва да се направи обстоен анализ на инсталацията за установяване на причините за тези проблеми.

В какво се състоят етапите на смяна на щранговете

Когато става въпрос за блок или друга сграда, която представлява етажна собственост то е ясно, че нещата с ремонта и вземането на мерки няма да се случат толкова бързо, колкото очаквате. Става въпрос за събиране на сума от домакинствата, която да покрие ремонтните работи. Ако следва да се ремонтира хоризонтален щранг, който води до входа на вашия дом вероятно ще предприемете по-ефективни действия, но при положение, че се установи явна авария на вертикален щранг и е необходимо той да бъде сменен със сигурност домоуправителя на входа в София ще изпита сериозна трудност за разрешаване на ВиК повредата. Събирането на пари от етажната собственост е почти мисия невъзможна, но пък не е правилно и да се оставят течовете и дефектите по щранговете на самооправа, тъй като това неизбежно ще има по-сериозни последици. Днес много ВиК фирми от София, които са специализирани в ремонт и смяна на щрангове работят на етапи т.е. не изискват авансово цялата сума за ремонта, а на вноски, което все хак е някакво облекчение за домакинствата.

ВиК ремонтите на щрангове, които касаят тяхното цялостно или частично подменяне е сложен процес и изисква сериозно и компетентно отношение. Това налага наемането на специализиран екип, който да знае какво прави, как го прави и съответно да изпълни всички етапи от процеса:

 • Задължителен оглед на системата;
 • Установяване естеството и сложността на изпълнение на ремонта;
 • Изготвяне на оферта и план за действие;
 • Демонтаж на дефектиралите щрангове;
 • Монтаж на нови, отговарящи на съвременните изисквания за качество;
 • Топлоизолиране на новите щрангове;
 • Укрепване на щранговете;
 • Подмяна на връзки и други елементи, които да гарантират години ефективно функциониране на инсталацията;
 • Задължителен тест на подновените елементи;
 • Гаранции за извършения ремонт.

Само фирми от София, които могат на 100 % да покрият тези изисквания трябва да бъдат обект на търсенето ви, тъй като не само е определящ метода на работа, но същевременно с това и какви са гаранционните срокове за материалите и вложения труд.