Когато става въпрос за масовост и широка разпространеност при отоплителните уреи няма как да не се сетим за моделите стенни климатици. Почти във всеки градски имот има поне по един такъв като причините и аргументите, които изтъкват домакинствата са почти в една и съща посока, а именно – евтини, производителни, не заемат място. Но дали това е в основата на покупката на климатици стенни или има и други причини, поради които потребителите да ги избират. С оглед на това да изясним някои факти днес ще ви срещнем с някои от особеностите на този модел уреди за отопление и охлаждане.

Стенен климат – особености

За да изберете стенен климатик на първо място е необходимо да се запознаете с неговите най-главни особености. Но нека първо изясним какво точно представляват тези видове уреди. Всъщност наричат ги стенни, тъй като и двете тела – външното и вътрешното се инсталиран на стена. Множество са предимствата на този тип отоплителна техника, но сред главните са това, че са с компактни размери и не заемат прекалено много място дори когато са предназначени за малки помещения. Освен това тези климатици като всички останали, които се предлагат на пазара са предназначени за работа в два режима – отопляване и охлаждане, което предполага, ч можете да разчитате на тях за поддържане на оптимален микроклимат в помещението.

Така накратко можем да опишем стенните климатици, които са изключително ефективни и приспособими уреди за апартаменти, къщи, офисни пространства. Наред с описаните особености ще изложим някои от техните предимства и недостатъци, които са решаващи за това клиентите да могат да направят своя окончателен и удовлетворяващ ги избор. Ще акцентираме на това, че стенните климатици могат да бъдат обикновени и инверторни като внимание ще насочим към тези, които работят на инверторен принцип. Това е така поради по-високия потребителски интерес и ниските разходи за електроенергия.

Главните предимства на инверторните стенни климатици са:

 • Добра отопляваща и охлаждаща способност съобразно капацитета и спецификата на помещението;
 • Не пречат на прозорците и притока на естествена светлина в помещението;
 • Това са едни от най-евтините климатици, които се предлагат в търговската мрежа;
 • Икономични са от гледна точка на заемана площ;
 • Предлагат се в доста иновативни дизайни – ъглови, декоративни, максимално тънки тип панел и т.нат.;
 • Енергийно ефективни, което свежда сметките за отопление до минимум.

Предимствата и недостатъците

Колкото и добре да звучи всичко това не са за пренебрегване и някои от недостатъците на тези климатици. Ще ги наречем условни, тъй като те са пряко свързани с характеристиките на имота и неговата архитектура. Сред често описваните като недостатъци аспекти са:

 • По-сложен монтаж особено при високоетажни имоти;
 • Не могат да отопляват целия имот, тъй като са предназначени за едно, а не няколко помещения като тук изключение правят сплит системите, при които има едно външно тяло и няколко вътрешни;
 • В зависимост от това дали ще изберете инверторен или хиперинверторен то цената, която ще се наложи да инвестирате е по-висока.

Разбираемо е като всеки вид уред и стенните климатици да си имат своите положителни негативни качества. Въпросът е в това домакинството да намери своя баланс и да си осигури хармонията, която търси. За целта е необходимо да се вземат предвид основни показатели, които ще ви отведат до този инверторен стенен климатик, който ще ви служи спрямо вашите очаквания.

Нещата, на които е важно да обърнете внимание са:

 • Квадратурата на помещението;
 • Топлозагуби от дограма, топлоизолация, местоположение на имота;
 • Какво обзавеждане има в помещението;
 • Кое е най-подходящото място за монтаж така, че да се образува усещащо се завихряне;
 • Енергиен клас;
 • Гаранция и профилактика на уреда.

Всичко това е важно да се уточни преди реалната инвестиция в стенен климатик, тъй като се изисква оптимизиране на разходите за отопление и охлаждане, а те безспорно зависят от модела на новия уред.