Един от най-често задаваните на специалистите от отоплителния бранш въпроси са свързани с това кой би бил идеалния вариант климатик, който да може да се справи с отоплението и охлаждането на по-голяма площ. При квадратури до 18-20 квадрата логично се препоръчват стенни климатици, които не само се отличават с лесната си адаптация, но и монтажа им е сравнително бърз и неангажиращ. Как обаче да се осигури ефективност и благоприятен микроклимат в кафене, офис, ресторант при положение, че става въпрос за площ, която е между 30, 50 или 60 м2? Вариантите за отопляване с климатик тук са два – канален или климатик колонен. И тъй като каналните са една идея по-сложни за проектиране и изпълнение при липса на изграден въздуховод то ето, че алтернативния лесен и бърз способ за осигуряване на приятна температура на въздуха се оказват именно колонните климатици.

Колонен климатик – особености

Голямата площ изиска мощен и спомагащ за ефективната циркулация на въздуха уред. Именно поради своите качества и технически особености колонните климатици са толкова широко разпространени и предпочитани за пространства над 30 м2, които трудно се отопляват с обикновени стенни или други алтернативни модели електроуреди.

Приоритетите, с които колонните климатици привличат вниманието на предприемачите е в това, че са:

 • Мощни;
 • Способни лесно да поддържат приятна температура в големи пространства;
 • Лесни за монтаж – вътрешното тяло се позиционира на пода;
 • Икономични;
 • Екологични.

Поради високата си мощност тези климатици имат някои условности спрямо позиционирането на вътрешното тяло. Силната струя, която генерират не е желателно да попада на места, където има обичайно пребиваващи хора, тъй като може да доведе до настинка. Именно поради това е важно да се намери най-доброто място, където да бъзе позициониран климатика така, че пряко струята да не попада върху тялото. Точно поради тази причина тези колонни климатици не се препоръчват за по-малки от 30 м2 площи, тъй като усещането, че непрекъснат духа вятър е доста неприятно особено за хора, които се налага да работят в такава обстановка между 7 – 8 часа дневно. Неизбежни са прояви на мигрена, схващания на мускулите и болки във врата.

Как да изберете колонен климатик

След като изяснихме някои от особеностите на този вид климатици е време да дадем кратки насоки, които са определящи за правилния подбор. Независимо, че приличат на колона, от където реално идва и тяхното наименование дизайна при този вид електроуреди е доста иновативен и разнообразен. Освен изчисляването на мощността, която да осигури бързо и адекватно достигане на желаната температура можете да изберете такъв дизайн, който да бъда напълно адаптивен към вашите интериорни претенции. Стандартни, съвременни, креативни идеи се предлагат от водещи производители на колонни климатици.

Следват още някои ключови характеристики, които са решаващи за удовлетвореността ви:

 • Инверторна или обикновена технология за работа, което би определило размера на месечните разходи за електричество;
 • Монофазен или трифазен;
 • Размери – за да бъде лесен за интеграция в интериора;
 • Начини на управление и контрол;
 • Екстри – йонизиране на въздуха, пречистване и поддържане на благоприятна влажност на въздуха;
 • Енергийна ефективност;
 • Ниво на шум;
 • Изисквания към монтажа и т.нат.

За да си гарантирате дългогодишна и високоефективна работа на колонния климатик н е редно да бъдат подценявани дори най-дребните детайли. Следването на конкретни правила за подбор ще оптимизира разходите за електричество и ще бъде повод за създаване на приятна атмосфера за обитателите на помещението, независимо от продължителността но престоя им.

Производителите, предлагащи такъв вид климатици определено изумяват с иновативните си идеи. Безотказно работещи, щадящи околната среда, ефективни и благоприятни за здравето на хората, които разчитат на топлина и прохлада на тези уреди са част от следваната мисия при разработването на всеки нов модел колонен климатик.