Сред иновациите, които днес се ползват за отопление е газифицирането на все повече жилищни сгради. Дори още при проектирането на новостроящи се залагането на газово отопление е в основата на това да се осигури икономично и ефективно отопляване на малки и по-големи площи. За целта пред домакинстват стои въпросът за избора на уред, който да трансформира газта в топлина. Едни от популярните и препоръчвани от специалистите в бранша са котлите на газ, които са изключително компактни, модерни и съвременни решения, осигуряващи не само топлина, но и вода за битови нужди. Как да бъде избран точния и подходящ за дома ви котел? Какви са видовете, които се предлагат на пазара? От значение ли е колко ще се инвестира за котли на газ? Ето ви доста въпроси, които търсят своите отговори и целта е само една – комфорт в дома през зимния период.

Типове котли на газ

Когато се избира котел е от значение той не само да бъде икономичен, но и да е многофункционален. Затова на пазара се предлагат два типа котли, от които можете да изберете този, които да бъде максимално ефективен спрямо вашите потребности:

  • Едноконтурни

Това са котли на газ, които могат да ви осигурят само топлина, ако искате да се погрижат и за осигуряването на топла вода то е нужно да се монтира допълнително газов бойлер;

  • Двуконтурни

Това  емаксимално комплексно и икономично решение, с което не просто ще си гарантирате топлина, но и достатъчно количество топла вода. Тук има проточен топлообменник, който директно подгрява водата, която преминава през топлообменника.

Видове газови котли според усвояване на топлината

Това са наистина невероятно икономични решения, които освен контрол върху сметките за отоплителния сезон са и напълно безопасни, екологични и високоефективни. Трябва да отбележим това, че се предлагат два вида газови котли съобразно усвояването на топлината:

  • Конвенционални;
  • Кондензни.

Конвенционалните са стара технология, която бе ограничена от директивата за екодизайн през 2015 година, което реално тотално ограничи употребата на такива газови котли. Всъщност те са по-малко ефективни, а освен това при изгарянето на газове замърсяването на околната среда е във високи стойности.

Кондензните котли са много по-ефективни и за разлика от конвенционалните реализират допълнителни 10-17 % КПД, което е показателно за тяхната икономичност. Този вид котли на газ могат да работят на по-нисък температурен режим без това да се отразява на постигната температура в помещенията.

Нужна ли е професионална консултация при покупка

Няма спор, че за да се избере оптималния вариант за котел на газ е важно да се консултирате с експерт. Определянето на вида, типа, мощността имат ключов момент за отоплителната ви инсталация. В зависимост от броя на радиаторите, които ще включите е важно да се определи мощността на котела за да се постигне оптимален комфорт, а консумираното гориво (газ) да бъде рентабилно и икономично.

Съветите от професионалистите в бранша са задължителни. Сама така ще имате възможността да се възползвате от:

  • Висока ефективност;
  • Ниски разходи;
  • Икономично потребление на енергийния източник;
  • Намаляването на топлозагубите на жилището и т.нат.

Ако и вие се нуждаете от професионални съвети от доказани експерти се доверете на Balkan Energy. Всичко за вашата отоплителна инсталация, разнообразие от газови котли с различна мощност и специфики можете да откриете във виртуалния каталог на компанията.

Инвестирайте в бъдещето, защото газовите котли са настоящето, от което се нуждаете за комфортно топъл и уютен дом с неограничено количество топла вода за битови нужди. И това не е всичко, защото модерния дизайн на съвременните котли на газ ще решат всеки интериорен казус. Възможностите за монтиране са не малко и в зависимост от предпочитанията ви можете да се възползвате от стенни, подови или парапетни модели газови котли, подходящи както за офиси, така за къщи и апартаменти.