Предполагали ли сте някога, че течовете, които възникват в жилищни и индустриални сгради ще се откриват от дистанция? На фона на светкавично развиващите се технологии е напълно естествено към настоящия момент подобни новини да не ни впечатляват. Но всъщност нашите родители не са имали този шанс и потенциал, който се предлага днес от водопроводните експерти, защото за да се проведат преди 15-20 години издирвателни дейности, свързани с течовете те са били съпроводени от къртене и разрушения. В следствие на това ремонтните мероприятия наистина се оказват неизбежни, а щетите които се налага да бъдат покрити граничат с цялостен ремонт на помещението, където е бил търсен и открит водопроводния теч.

НЕ на разрушенията

Разруха, множество строителни отломки, проблеми, погубване на облицовки, мебели и покъщнина. Едва ли искате подобен сценарий да се разиграе във вашия дом? Много съвременни специалисти от развиващи се компании във водопроводния бранш съветват своите клиенти да не отлагат и да не неглижират дори най-дребните проблеми. Водата винаги си проправя път и намира необичайни места, които да подкопае. Така се стига до строителни проблеми и неустойчивост на сградите. Мястото на водата е във водопроводната инсталация, което на практика означава, че отговорността към спокойствието и битовите ви ангажименти е изцяло във вашите ръце.

Ако решите да наемете водопроводчик, който да предложи откриване със стандартен метод:

 • Сваляне на облицовки;
 • Къртене на стени;
 • Пробиване на дупки в стените и пода;
 • Друг вид къртачни действия.

Апелираме да не допускате такива „майстори“ в дома си. В своя замисъл разрушителните работи са неприемливи като съвременна опция за локализиране на теч. Не само, че в случая не се гарантира, че ще се кърти точно там където е възникнала аварията, а купищата строителни отломки и предстоящ ремонт ще струват неоправдано скъпо. Днес откриване на течове е услуга, която наистина дава на водопроводчиците яснота, но без разруха, къртене и каквито и да било материални щети по имуществото ви. ВиК услугите предлагани в София са разнообразни, но не всички са на необходимата висота.

ДА на иновациите

Установихме, че няма нужда да се разкърти цялото жилище за да се установи дали има наличие на теч. Не само фирмите, но и самосиндикалните водопроводчици вече разполагат с мощни средства, които имат за цел:

 • Бързо откриване на проблема;
 • Точно установяване на източника на аварията;
 • Не се прилагат никакви физически действия и разрушения;
 • Методите изцяло щадят покъщнината и имота ви;
 • Изключително достъпна е тази безконтактна услуга за установяване и откриване на течове;
 • Могат да се обследват пространства с всякаква квадратура.

Неприятностите, които се съпровождат от скрити течове са свързани с тревоги, главоболия и ред непредвидени разходи. Когато настъпи момента на истината е важно да се доверите на екип, който работи иновативно и разполага с апаратура за локализиране на скрити течове. А някои от приемливите и доказали приложението си варианти са:

 • Термокамерите. Така нареченото термографско обследване се използва за закрити площи. На база температурните разлики, които апаратурата успява да улови водопроводчиците откриват точната точка и позиция на водата, която е излязла от системата. Прецизни и изключително компактни са тези уреди. Не се нуждаят от фур контакт за да разкрият общата проблематика на помещенията;
 • Ендоскопски камери. Това са миниатюрни устройства, които си използват за установяване на по-мащабни аварии. Те не са толкова приложими спрямо домашните ни неволи и затова няма детайлно да се спираме на тях;
 • Влагомери. Използването на такъв тип апаратура установява повишаване на влажността в определени зони. Добри са като вариант, но не винаги дават търсената точност както при термокамерите. Подходящи са за открити и закрити пространства;
 • Микрофони. Това са устройства, които улавят шума, който издава водата. За да ползвате такива апарати за откриване на течове са нужни опит и добра подготовка.

Всеки водопроводен екип разчита на някои от изброените иновации. Определено спестяването на време и точното локализиране на авариите са в основата на това днес все повече водопроводчици да прилагат апаратите за откриване на течове като висок процент успеваемост.

Препоръчваме ви, ако имате проблем с радиаторите, то сега да направите нещо по въпроса. Подмяната на радиатори в София се прави най – често лятото. Друга честа практика е лятото да се подменят водомерите или сменят щранговете на входа. Проследете връзките за да научите повече за тези ВиК услуги.