Повечето хора не се замислят за необходимостта от лира в банята, която да използват за затопляне на помещението през студените дни. Но, когато температурите навън паднат под нулата дори помещенията, които са вътрешни стават доста студени и некомфортни за използване. Честата практика банята и тоалетната да делят едно помещение идва да покаже, че има смисъл от това да се използва отоплителен уред, който да предостави много по-приятна и комфортна температура по време на престоя ни. Не е случайно, че в почти всеки хотел в санитарните зони има инсталирана лира за баня. Все пак се касае за осигуряване на релаксираща и уютна обстановка дори в онези интимни помещения, които посещаваме сами без значение дали ще се ползва тоалетна или ще се взима душ.

Защо да си вземете лира за баня

На първо място за да ви е топло през зимата е препоръчително да помислите за компактен отоплителен уред, който ще може да повиши температурата така, че да не настръхвате от студ докато в санитарната стая. Наличието на лира в банята има доста роли и това да отоплява е само една от тях.

Ще направим кратко уточнение относно лирите. Това са уреди, които наподобяват радиатори, но са много по-минималистични и компактни като размери.ю

Видове

  • Електрически

Най-масовите лири за баня, които можете да си купите от всеки магазин за електроуреди. Те са много лесни за инсталиране и това, което е необходимо да се знае за тях е, че се нуждаят само и единствено от контакт в близост, в който да бъдат включени. Гъвкави като дизайн, иновативни и съобразени с иновациите в санитарния интериор тези видове лири могат да ви служат безотказно години наред. Наистина са ефективни, тъй като бързо повишават температурата до комфортна и могат да затоплят студените кърпи за а бъде още приятен освежаващия душ;

  • Захранвани от системата за парно отопление

За ползвателите на парно отопление, независимо от източника на подаване на топлина използването на такива лири е възможност за усвояване на топлинната енергия. Това са тела, които са зависими от отоплението на дома. Когато работи отоплителния уред, захранващ инсталацията то тогава имате топлина и в банята. Лирите за баня от този тип са известни като хидротермални т.е. използват нагрятата течност, която циркулира в системата за да топлоотдават. Реално те са като отоплителните радиатори, но са с по-различен дизайн.

Допълнителни функции на лири за баня

И при електрическите и при хидротермалните лири за баня това, което прави впечатление е тръбната им конструкция. Въобще не е случайна тази концепция, тъй като освен като средство за отопление лирите за баня имат и други важни задачи, които изпълняват тук:

  • Да сушат дрехи

През зимата ако нямате сушилня е доста трудно да изсушите прането на простора. Дори след дни тениските и панталоните ви ще бъдат влажни и негодни за обличане. Ако не разполагате с пералня със сушилня то варианта е да използвате радиаторите и лирите за баня за да изсушите прането бързо. Така ще си спестите и попиването на неприятни миризми, които се разнасят през зимата от горящите печки на твърдо гориво;

  • Да подсушават въздуха в банята

Санитарната зона е тип мокро помещение. Обикновено тук има винаги пара от топлата вода, от пералнята, от умивалника. Повишената влажност за банята и тоалетната е типичен фактор, който води до появата на плесен, мухъл и почерняване на фугите. Със сигурност това не би било допустимо от добрата домакин, която държи на хигиената тук. И ето, че с възможността да се използва лира в банята имате шанса да сушите влагата и така да намалите риска от развиване на микроорганизми, гъбички и плесен;

  • За топли кърпи

Карпите винаги ще са приятни на допир, сухи и нежни към кожата ви, защото поставени на лирата те не само ще се изсушават, но и ще бъдат като електрическо одеялце, с което да се покриете, когато излезете от ваната или душ кабината.

Има смисъл от лира в банята затова ви каним да посетите онлайн магазин balkanenergy.bg и да изберете варианта, който ще пасне в санитарния интериор.