Сред битовите неволи, които са неизбежни като симптом и поява в даден момент е запушването на канализацията. Канали, тоалетна, сифони за отичане на водата от душ коритото и ваната – няма как да се застраховате от това в даден момент да не се наложи намесата на професионалист.има практични домакини, които редовно правят профилактика на канализацията и по този начин се намалява риска от запушване. Но естествено това е ангажимент, който е свързан с разходи за препарати, усилия и разбира се, неприятни миризми, мръсотия и ред други неприятни действия. Как да се справите с вече запушен канал? Колко ще ви струва? На какво се дължи запушването въпреки усилията, които полагате за периодично почистване и поддръжка? Това са въпросите, чиито важни отговори ще представим специално за Вас.

Битови неволи, свързани със запушване на канали

Старите ВиК инсталации в жилищните сгради, обитавани от доста домакинства, хотели, бензиностанции и други обществени сгради в даден момент изпитват трудност да успеят да поемат нужното натоварване. Непрекъснатото ползване на мивки, тоалетни, бидета, бани е повод канализацията да се запуши. Факторите, които повлияват върху този вид аварийни ситуации не са малко, но в основата са:

 • Остарялост на системата;
 • Висок интензитет на натоварване.

Независимо дали става въпрос за дома или бизнес санитарни помещения е от съществена значимост да се предприемат действия по отпушването на тръбите. Наложащо е да се действа бързо, тъй като последиците, които ще възникнат въобще не са приятни. Да не говорим за неприятната миризма и мръсотия, което са част от процеса на отпушване на канализацията, но ако се забавите с ефективна професионална намеса то си гарантирате наводнение не само в дома, но и това на съседни апартаменти и санитарни зони.

Има отпадъци, които по една или друга причина попадат в сифоните. Образуват се налепи, затормозява се оттичането на водата. Отпушване на канализация се извършва именно в критични ситуации, при които тръбите нямат капацитета да поемат и да спомогнат оттичането на водата в канала заради натрупаните хранителни отпадъци, косми и всякакви други неразтварящи се елементи.

Чести причинители на запушването на каналите

Дори да полагате старание и да почиствате решетката на сифона след къпане от космите то определено има дълъг списък от замърсители, които причиняват потребността от наемането на специалисти за професионално отпушване на канализация. А ето и част от тях:

 • Тоалетна хартия;
 • Санитарни отпадъци;
 • Части от строително – ремонтните работи по време на ремонт;
 • Коса;
 • Памперси;
 • Ароматизатори за тоалетна;
 • Сапуни;
 • Твърди предмети като детски играчки и т.нат.

Идея си нямате какви неща откриват в канализацията специалистите по отпушване на канали. Секунда невнимание и играчката на детето попада в тоалетната чиния или сифона на мивката. Проблемът е налице, така че притесненията ви са напълно основателни. Но действително се оказва, че дори най-педантичните домакинства могат да попаднат в ситуация, в която да не могат да се справят сами и търсят компетентна професионална помощ. как протича един такъв процес и какви методи се прилагат за да се отпуши канализацията, следва да разберете сега.

Видове техники за отпушване на канализация

Канализационната инсталация не е сложна система, но пък отговорността, която носи е много голяма. Ако се опитвате сами да провеждате такива отпушващи действия и ползвате твърди предмети и оказвате сериозно напрежение върху тръбите то можете да причинете още по-сериозна авария в дома си.  Има утвърдени техники, които са благоприятни за системата и нямат за цел да я увредят. Те са дискретни и осигуряват ефективно отпушване на канализацията без каквито  и да било рискове. Екипите, специализирани в извършването на тази услуга използват:

 • Професионални ръчни инструменти;
 • Машинно отпушване на канализация;
 • Отпушване с вода под налягане и други.

Прилагането на съответния метод за отпушване е изцяло съобразен с възникналата ситуация и възможност за ефективно почистване на пътя на водата както и отстраняване на твърдите предмети, които са попаднали в тръбите.