Търговците на уреди за отопление отбелязват повишен интерес към пелетните камини. Основно като вид инвестиция потребителите търсят такъв алтернативен вариант за зимните месеци, тъй като се оказва особено икономично и екологично прилагането на камини, които генерират топлина чрез изгарянето а пелети. Ако и вашата основна цел е да се сдобиете със средство, което да намали разходите и сметките за електричество през зимата то днес ще представим ефективен и доказан вариант, от който гарантирано ще останете удовлетворени. Как обаче да бъдете сигурни, че няма да допуснете грешки при покупката на пелетна камина? На какво да акцентирате и върху какви показатели да се съсредоточите? На фона на предлаганото многообразие наистина човек се нуждае от малко съвети и насоки, които ще представим в днешната ни публикация.

Определете реален бюджет

Както и предполагате няма как да не тръгнем от цената. Хората с ниски доходи търсят максимално изпилен ценови вариант, който да покрие нуждите им. Имайте предвид, че за разлика от останалите печки на дърва и въглища както и други по-класически модели за камини новите, които използват пелети са малко по-скъпи. Това е напълно обяснимо като се има предвид технологията на уреда и новостите, които го правят по-ефективен, безопасен и рентабилен при употреба. Каква обаче е реалистичната цена за пелетна камина, която да можете да си позволите?

Цените са различнии те зависят от редица фактори като:

 • Мощност;
 • Автоматизация;
 • Марка и модел;
 • Утвърдени позиции на пазара;
 • Ниво на безопасност.

За да откриете най-изгодния за домакинството ви вариант ви съветваме да не пропускате консултацията с професионалист. Така ще си изясните доста въпросителни и ще можете да вземете правилното решение. а цена от 1500 до около 2000 лева са сумите, с които трябва имате готовност за инвестиране.

Производителност на камината

Ако сте определили цената, която можете да инвестирате в пелетна камина идва ред да изберете модел, който да е максимално производителен и ефикасен спрямо нуждите на домакинството. Не се изненадвайте, че над 80% от предлаганите камини на пазара са с енергийна ефективност около 90-95%. Все пак се търси оптимален вариант за отопление и намаляване на загубата на топлина в системата. А пелетните камини определено има защо да заемат челната петица за енергийно ефективни и високопроизводителни уреди, на които все повече домакинства залагат. Камините с водна риза и правилно подбраните радиатори гарантирано ще намалят осезаемо разходите за отопление и ще се изненадате от бързината, с която ще се изплатят вложените средства.

Марки

Ако започнете да търсите най-добрите марки, които обаче предлагат максимално изгодни оферти за високопроизводителни камини на пелети със сигурност ще срещнете огромни трудности. А неволите идват не от това, че няма такива, а всъщност брандовете и производителите са твърде много, което би могло да ви обърка и да се разколебаете спрямо това кой вариант би бил най-подходящ.

За да не се хабите излишно ние избрахме за вас проверени, утвърдени и с най-висок рейтинг производители, чиито пелетни камини се радват на интерес от клиентите заради доказаните им качества и специфика:

 • Ravelli – италиански бранд, който е особено популярен на българския пазар;
 • EcoSpar – надеждни решения, идващи от братска Македония;
 • Palazzetti – още един представител на Италия, който е на пазара вече над 20 години и определено е символ на безупречно качество, сигурност и безопасност;
 • Artel – също италиански бранд, който е най-големия производител на специализирани камини на пелети за Европа;
 • AlfaPlam – сръбската марка поставяща началото на производството на едни от най-безшумните пелетни камини;
 • BURNiT – българска компания, която дава сериозна заявка за изработка на конкурентни като технически показатели, ефективност и цени камини на пелети, заслужаваща вниманието на потребителите.

Пелетната камина е покупка, която внимателно трябва да бъде обмислена. Не случайно насочихме избора ви с това да се възползвате от безплатните консултации на водещи търговци, които биха ви дали ценни съвети и насоки за ефективност, икономичност и удовлетвореност. Потърсете Balkan Energy – вашия технически гид, с който ще изберете най-рационалното и разумно решение за отоплителния сезон.