Наред с огромните загуби, които ще бъдат начислени към сметката ви един теч може да бъде сериозно основание и за влошаване качествата на водата, която ползвате за битови нужди. Некачествената, с наноси и бактерии вода е причина за епидемии от стомашно-чревни болести, които наистина няма как да бъдат пренебрегнати. И ако се чудите как да управлявате скритите течове, как да ги локализирате и отстраните то ще ви разкрием новостите във водопроводния бранш, които успешно заместват остарелите разрушителни начини за търсене на течове и отстраняването им.

Видове течове и способи за откриването им

Различни като вид са течовете, които могат да възникнат. Разбира се, че не сме застраховани от появата им в дома, в офиса, в училището, търговския център, от който ежедневно пазаруваме. За да могат да бъдат разрешени максимално бързо и спрямо своята специфика на първо място трябва да бъде ясна от кой тип са аварии. Видовото разнообразие сред течовете изглежда така:

  • Повърхностни течове. Това са видими и лесни за отстраняване аварии. Смесители, меки връзки под мивките както и спирателни кранове на пералнята или миялната машина са сред честите примери за повърхности скрити течове. Обикновено решението им е едно – сменя се дефектиралата част и си връщате спокойствието и обичайния битов ритъм;
  • Скрити течове. Това са онези, които не виждаме. Те могат да се появят зад стени, облицовки, подови настилки, под земния слой други. Обикновено такива течове „избиват“ и стават видими, когато мястото, където са се появили вече не може да поеме влагата и водата. За да не се стига до мащабни щети и ремонти е добре да се вземат превантивни мерки и да се потърси начин за тяхното откриване.

По-трудни са за откриване и отстраняване невидимите или още популярни като скрити течове. От няколко години насам водещите Вик специалисти и екипи използват разнообразни и доста ефективни способи, които целят по-надеждното, бързо и коректно откриване, което може да установи теч още в неговия начален стадий. Апаратурата тук изиграва съществена роля и в зависимост от естеството на теча спестява време и усилия за да се установи местоположението. В такива ситуации и самото отстраняване и ремонти няма да бъдат толкова разходоемки и трудни за изпълнение.

Средства за откриване на течове

Още преди да се появят най-новите тип ренгенови апарати за откриване на течове много от водопроводчиците са използвали така наречените акустични способи. На база шума, който се чува и с помощта на детектор за измерване силата на шума се засичат вълните и по този начин се установява в най-близък периметър наличието на теч. Имайте предвид, че такива способи са доста успешни и точни, но при условие, че самите водопроводчици са с дългогодишен опит и разполагат с нужната квалификация за да установят долу-горе къде точно има теч за да насочат енергията си именно към евентуалното място за отстраняване и ремонтна дейност. По новаторския събрат на този метод днес е прилагането на цифрови микрофони, които засичат реален шум, а не всички останали, които са от автомобили, хора и други обекти. Опитните водопроводчици, които използват такива апарати наистина могат с доста голяма прецизност да установят точно къде се намира аварията.

Като изключим търсенето на теч чрез звуци и шумове, издавани от водата няма как да не останем впечатлени от термокамерите, при които ситуацията се появява на екрана на компактния уред. Изключително благоприятни ката анализ и обследване на зоните се оказват термокамерите. Те са:

  • Високоефективни;
  • Лесно преносими;
  • Захранват се от батерия;
  • Точни и прецизни в установяването на теч;
  • Могат да се използват дори от неопитни и тепърва встъпващи в професията млади водопроводчици;
  • Сравнително евтин и икономичен метод за откриване на аварии.

Сред множеството положителни качества на термокамерите са и това, че уреда е компактен и буквално за минути с нейна помощ може да се установи дали притесненията ви за теч са основателни или безпочвени.

Вижте още нашите услуги: